Вентиляція коттеджу це один з основних факторів збалансованого мікроклімату оселі, якому зазвичай приділяється мінімум уваги. Це відбувається не через те, що ця тема не важлива, а через необізнаність у її важливості.  Розкрити питання вентиляції дому, написавши тільки про вентиляцію на мою думку не є фахово, оскільки це комплекс, у якому взаємопов’язані багато факторів, котрі не мають відношення до вентиляції. Але ми спробуємо лаконічно розкрити цю тему без глубокого занурення у цікавий та індивідуальний світ мікроклімату.

Мікроклімат оселі

Почнем з визначення мікроклімату – це поєднання внутрішньої температури, відносної вологості приміщень та повітрообміну. Між цими параметрами важливо встановити баланс, оскільки перекос одного з них у більшу чи меншу сторону створить проблеми для біологічної оболонки.

Наше тіло має свої вимоги до середовища існування. Тому вчені визначили їх оптимальні показники. Для температури це 18-23 градуси тепла, вологість 50-70 %, швидкість повітря не більше 3 м/с.
Якщо ми піднімемо температуру в середині, то з великою вірогідністю зіб’ємо терморегуляційні процеси, якщо вологість буде менша, то повітря буди осушувати слизьові облонки, котрі стоять на передовій захисту організму від потрапляння зовнішніх збудників, якщо вологість буде вищою, то зіб’ється система оходження тіла, тобто піт з залоз не буде випаровуватися, Якщо швидкість руху повітряних мас буде більшою, то можно створити ефект протягу, який може нашкодити здоровью.

Якщо структурувати ті вимоги, то отримаємо відповідальних : температура – відповідальність система опалення, вологість та повітрообмін – заходи з вентиляції. Тобто з 3х факторів мікроклімату саме провітрювання визначає 2. Але ті 2 фактори неможливо пощупати чи виміряти загальнодоступними інструментами. Повітря базується на відчуттях.  Тому йому не надається достатня кількість уваги.   

Якщо вищенаписане вмістити в одну думку, то вийде так:
Всі зусилля скеровуються на  максимальну герметизацію оселі, щоб запобігти виходу тепла, цим досягається економія енеретичних ресурсів, але при цьому підході руйнуються фактори пов’язані з повітрям. По суті ви робите термос у якому неможливе надходження та заміна повітря природнім шляхом. І єдине, що ви можете зробити це відкрити вікно. Один повноцінний цикл провітрювання виводить 80 % тепла, тобто всі ваші потуги та інвестиції у термомодернізацію вивітрюються. І щоб такого не відбувалося монтується система провітрювання з рекуперацією тепла, котра забезпечує повноцінну вентиляцію коттеджу і водночас не втрачає доровартісне тепло.

Побутові провітрювачі

Принцип дії побутових рекуператорів полягає у поперемінному заборі та подачі повітря, водночас відбувається зняття тепла з витяжного повітря та прогрів ним притічного. Особливість такого підходу облаштування вентиляції будинку – є його децентралізація, тобто ви можете провентилювати тількі ті кімнати, які того потребують, шляхом монтажа через стіну такого обладнання.  Це компенсує та покращує проведені заходи з термомодернізації та утеплення.

Як показує наша практика на коттедж достатньо 4-5ти провітрювачів,  залежно від планування та площі першого поверху.
Натомість ви отримаєте профілаткику від утворення грибку на поверхнях, позбавитеся випарів з матеріалів, позбудетеся задухи та створите комфортні умови для здорового сну.

Паралельно існує централізований тип вентиляції. Він потребує більшої уваги до облаштування. Серед плюсів можна виокремити більшу кількість поверненого тепла, але нажаль експлуатуційних мінусів більше, коротко пройдемося по ним.

1. Вартість системи – в середньому централізована вентиляція будинку коштує від 5 000 доларів.

2. Необхідність прокладання повітроводів по всім кімнатам від і до установки.

3. З часом через статику на стінках каналів утворюється нашарування пилу, а оскільки повітроводи зашивають, то це унеможливлює їх миття.
4. Навантаження на електричну систему. Центральні установки споживать від 2 кВт/год. електрики.

5. Налаштування потрібного повітрообміну у кімнаті це мистецтво, і системи які дають можливість це зробити коштують на рівні з самою установкою.

Якщо протиставити 2 системи вентиляції Централізовану та децентралізовану, то побачимо, що у 2 гого типу набагато бльше переваг у довготривалій експлуатації.

Більше інформації про типи рекуператорів та про переваги монтажа провітрювачів ви можете дізнатися з інших статей нашого авторського блогу.

А якщо вас зацікавила можливість налагодити вентиляцію у домі, і не переплачувати за обладнання, то можете звернутися до нас за пропозицією, ви будете приємно здивовані цінами та ефектом, котрий отримаєте від експлуатації рекуператорів нашого виробництва.