Ця стаття написана для того, щоб допомогти не заблудитися у масі інформації та великої кількості «професійних»  думок копірайтерів, котрі міряють тексти кількістю символів та насиченістю сео запитів. Ця стаття це тезова вирізка відповідей на часті запитання котрі ми отримуємо під час завернення до нас.

На сьогодні ринок рекуператорів доволі різноманітний. На сторінках магазинів ви можете знайти обладнання, котре має різний дизайн, кількість режимів, типи вуличних закінчень,  матеріали теплообмінників і власне різні типи повітрообміну. І начебто, який опис не глянеш, всі просто ідеальні, і працюють до -50, і мають 180% ккд, і бактерії знищуюють і навіть фільтрують повітря від квіткового пилка.

Але як, недосвідченій людині зрозуміти де межа між правдою та маніпуляціями? В цій статті я намагатимусь неуперуджено розповісти про рекуператори, часті маркетингові грішки, розповсюджені міфи і те, на що дійсно потрібно звернути увагу, адже рекуператор це складний інженерний виріб, а не набір маркенгових цифр і роздутих рекламних бюджетів.

Типи рекуператорів

Отже почнемо з того, що рекуператори діляться на 2 типи: однотрубні та двотрубні. Решта факторів виходять з цього.

Однотрубні – рекуператори з циклічним забором та подачею повітря, вони максимально наближені до природнього процесу дихання, тобто поперемінний вдих та видих. Використовується принцип теплонакопичення. Для Теплообміника – коефіцієнт теплоємності.

Двотрубні – рекуператори у котрих відбувається одночасний цикл притік/витяг. Використовується принцип теплопередачі. Для  Рекуператора – коефіцієнт теплопровідності.

Не можна стверджувати, що один тип рекуператорів переважає в чомусь інший. У кожного є всьої плюси та недоліки.
 
Матеріали теплообмінників
Однотрубні – кераміка, алюміній, целюлоза
Двотрубні – мідь, алюміній.

Властивості теплообмінників

У однотрубних:

Кераміка – найуживаніший матеріал, через свою доступність та легкість виробництва. Напевно на цьому всі його плюси, з мінусів є те, що кераміка має невеликий коефіцієнт теплоємності,  пористий матеріал, котрий з часом засорюється і тяжко піддається миттю, пропускає пил з вулиці, тому потребує додаткової фільтрації, також неможливо визначити екологічність  глини при його виробництві.

Целюлоза – зазвичай використтовується у іменитих зарубіжних брендів. Нажаль вони не пристовані до нашого клімату, адже їх завдання це збереження вологи ( для Іспанії саме те, що треба), а у наших краях вони за зиму просто розлізуться, адже по суті це кортонний виріб.

Алюміній – власне рекуператори СмартСтрім на алюмінієвих теплонакопичувачах. Ми обрали цей матеріал через високу теплоємність, він легко миється і працює як фільтр від зовнішнього пилу. Для нашого типу провітрювачів ми не змогли підібрати кращого матеріалу.

У двотрубних рекуператорах:
Також іноді використовується алюміній як основний матеріал, але у випадку одночасного повітрообміну алюміній не розкривається на повну, адже в нього низький коефіціент теплопровідності, що надзвичайно важливо для такого типу повітрообміну. Тому виробникам двотрубних рекуператорів не залишилось іншого доступного матеріалу окрім міді. Звідси ви могли зауважити часті нападки стосовно використання алюмінію, адже він просто використовується не за призначенням.

Коефіцієнти

Умовно, якщо у однотрубний  рекуператор поставити мідний теплонакопичувач, то він буде так само не на повну працювати, як алюміній у двотрубному, все через фізику матеріалів:
Двотрубні:
Коефіцієнт теплопровідності алюмінію – 236 Вт/(м·K)
Коефіцієт теплопровідності міді – 390 Вт/(м·K)
Однотрубні:
Коефіцієнт теплоємності алюмінію – 0,93 кДж/(кг·К)
Коефіцієнт теплоємності міді – 0,385 кДж/(кг·К)

Окрім вищезазначених цифр, надзвичайно велику роль відіграє, можливо навіть і основну – це Площа теплообмінника, можна його зробити хоч з срібла, але якщо його площа буде 0,95 м.кв, то ефекту від нього буде мало.
Тому як проміжний висновок по матеріалам – взагалом критичної відмінності немає, важливим є  їх правильне застосування у типі повітрообних процесів.

Ще на етапі прототипування  перших наших моделей ми експрементували з різними матеріалами, і досягали гарних результатів навіть зі склом у якості теплообмінника, але цей матеріал не практичний у динамічних системах.

Змішування повітря

Це також часта тема для махінацій, адже як казав, всі рекуператори хороші, тільки коли вони змонтовані на своєму місці.
Почну напевно з  поширеного міфу про те, що в однотрубних провітрювачах відбувається змішування витяжного і припливного повітря у каналі.

Всі хто тісно пов’язаний з вентиляцією сприймають це як анекдот, тому що знають, що коли система працює одночасно на витяжку і притік, а так працює вся промислова централізована вентиляція, відстань між отвором повітрозабору та витягом має складати не менше 5 ти метрів.

У випадку з однотрубними провітрювачами перемішування не відбувається як такого, адже його залишкова кількість у каналі складає у кращому випадку 8 літрів за 2 цикли, але на секунду, провітрювач пропускає через себе в середньому 25 000 літрів повітря в годину, тобто умовно повертає 0,001%. В той сами час двотрубні системи з одночасною роботою по факту зациклюються і засмоктують витяжне повітря і в кінцевому надлишку користувач отримує певний відсоток свіжого повітря в перемішку з відпрацьованим, і за рахунок цього отримується додаткова невелика кількість тепла.
Отже – основна страшилка премішування повітря не стосується однотрубних рекуператорів, це проблема вийнятково двотрубних систем.

Основні критерії для рекуператора

Можливо це прозвучить грубо, але все таки вам з ним спати, їсти, навчатися, дивитися фільми. Тому, якщо рекуператор працює трохи тихіше ніж пилосос, то приємного в цьому мало. І зазвичай такі рекуператори включаються у мінімальному режимі, суто щоб не заважав і не так було прикро за витрачені кошти.

Для нас одним з основних показників у провітрювачі є тиха робота.  Ми використовуємо спеціальні вентилятори, котрі майже не чути і налаштовуємо систему таким чином, щоб користувач міг використати усі можливості обладнання, не зважаючи на продуктивність, будь то нічний режим чи турбо.

А яка ж оптимальна продуктивність має бути у рекуператора?

У провітрювачів 150 діаметру оптимальна продуктивність для енергоефективної рекуперації є 15-25 м.куб. все, що більше переходить у режим провітрювання і ККД системи знижується. Тобто чим більше повітря обробляється тим більше навантаження на систему опалення, а тепло це другий важливий фактор у провітрюванні. Адже навіщо ставити прилад, котрий погано працює з теплообміном, тоді є сенс відкривати вікна, в кінцевому результаті витрачені кошти можна буде направити на оплату постачальника газу.

Висновок

В цій статті не було представлено усю інформацію, нажаль це не можливо реалізувати у письмовій формі.  Якщо ви дочитали до цього місця, то напевно вас зацікавила подана інформація.  І я сподіваюсь, що у вас виникли питання та бажання повністю розкрити цю тему. Ви можете звернутися у нашу компанію за додатковою консультацією,  гарантуємо якісну консультацію та проферсійний підхід до вашої оселі.