Рекуператор це узагальнена назва системи побутового децентралізованого провітрювання, котра монтується у стіну та забезпечує контрольований повітрообмін у приміщенні.

Завдання провітрювача

Основним завданням рекуператора є заміна відпрацьованого повітря, котре містить у собі окрім шкідливих випарів та переробленого кисню доволі дороговартісний ресурс – тепло.
Принцип роботи рекуператорів полягає у збереженні тепла.
Під час виведення повітря,відбувається процес забору та накопичення тепла, котрим підігрівається свіже притічне повітря з вулиці.
Правильно спроектований провітрювач не використовує додаткових джерел підігріву, адже здатен працювати при низьких зовнішніх температурах суто за рахунок накопиченого тепла.
Зазвичай підігрів є рішенням від обмерзання теплообмінників у рекуператорів з одначасним циклом притік/витяжка, адже велика різниця температур  створює значну кількість конденсату, котрий у холодний період приводить до обмерзання важливих вузлів рекуператора, і власне підігрівом намагаються виправити конструкційні недоліки таких систем. Адже для справжнього підігріву притічного повітря необхідно витратити від 3 кВт/год електро енергії. 
Більше про типи провітрювачів, ви можете дізнатися з цієї статті.

Для чого потрібен рекуператор

З визначенням, що таке рекуператор наче вирішили, наступним постає питання, навіщо це потрібно?
Провітрювач виконує роль енергоефетивної кватирки ( форточька;), він провітрює кімнату, але зберігає тепло.  Начебто можна просто відкрити вікно щоб провітрити. Але правильний цикл провітрювання виводить 80 % тепла з кімнати. Навіщо тоді потрібні були комплекси з енергомодернізації житла, заміна вікон, утеплення фасадів? Якщо можна просто викинути на вулицю 2 години роботи котла. Постає питання, якщо традиційне відкриття вікон це погано, тоді як дихати, як позбутися грибка на стінах, як спати з закритим вікном? Відповідь – рекуператор, це його робота, щоб в кімнаті були чисте повітря і водночас було тепло.  Рекуператор це один з найважливіших приладів у комплексі мікроклімату, але про нього часто згадують коли вже є наявна проблема, коли ви бачите чорні плями на стінах, коли в дитини невідомо на що алергія, коли ви просинаєтесь не відпочившими, а з відчуттям, що всю ніч розвантажували вагони.

В заключення цієї статті, хотілось би узагальнити відповідь: рекуператор це прилад, який багатьом в новинку, це комплекс інженерних рішень, котрі забезпечують ефект, котрий очима не побачиш, але відчуєш, а коли відчув, то вже не зможеш довго перебувати у кімнаті без провітрювача.