Повітря є одним із основних елементів, що впливають на мікроклімат в приміщенні. Через відсутність достатньої інформаційної бази більшість робить однакові помилки, які призводять до його порушення.
Як показує практика, майже 90% клієнтів, які звертаються до нас, стикаються з різними проблемами, що мають спільний корінь – порушення заміщення повітря внаслідок повної герметизації житлового приміщення.
У цій статті ми постараємося розповісти про найефективніші варіанти організації вентиляції в будинку, які допоможуть забути про грибок на стінах, конденсат на вікнах і нестачу свіжого повітря під час сну.
Існує два основних методи забезпечення обміну повітря в житлових приміщеннях:

  • централізована система вентиляції;
  • децентралізована вентиляція (провітрювання).

Далі ми поговоримо про плюси та мінуси цих систем і допоможемо з вибором оптимального варіанту, який підійде саме вам

Централізована вентиляція

Це професійна вентиляційна система, монтаж якої проводиться на етапі будівництва житла. За її роботу відповідає центральний рекуператор, який забезпечує якісну вентиляцію будинку та зберігає тепло. Зазвичай такі установки монтуються на етапі ремонту в щойно купленій квартирі або побудованому будинку без ремонту. Як показує практика, про важливість вентиляції в сучасному будівництві згадують лише в тих випадках, коли стикаються з проблемами, викликаними її відсутністю. Зазвичай неприємні наслідки проявляються протягом 2-х років після заселення.

Перед установкою центрального рекуператора необхідно передбачити місце його розташування. Зазвичай це горище у квартирі. Не варто забувати й про канали, по яких буде проходити повітря, вони також займають чимало простору.

В загальних рисах цей тип можна описати як основний метод забезпечення обміну повітря в будинку, але існує низка факторів, які виступають не на його користь.

Ось перелік основних із них:

  1. Наявність готового ремонту
    Якщо у вас вже зроблений ремонт, монтаж такої вентиляції потребуватиме виконання нових будівельних робіт, адже сам рекуператор і канали монтуються по площі приміщення та їх необхідно зашити гіпсокартоном. Це означає, що неможливо змонтувати центральний рекуператор, якщо ви не планували ремонт або просто не маєте достатньої кількості ресурсів.
  2. Пошук кваліфікованих фахівців
    Необхідно зробити грамотний проект і підібрати обладнання. Якщо вдасться знайти кваліфікованого фахівця, вважайте, що вам пощастило.
  3. Висока вартість
    Централізована вентиляція зазвичай коштує досить дорого. Якщо ознайомитися з типовими проектами та кошторисами, то для вентиляції квартири площею 100 м вартість самого устаткування складе близько 40 тис. грн. Додайте до цієї суми вартість обшивки і оплату роботи, в сумі вийде близько 150 тис. грн.
  4. Технічне обслуговування
    Будь-яка техніка потребує обслуговування та чищення. Особливо це стосується вентиляційних каналів, із обслуговуванням яких справи йдуть непросто. В майбутньому вони покриються пилом і повітря, що надходить до приміщення, вже не буде таким свіжим.
  5. Велики енерговитрати
    Централізовані системи вентиляції споживають велику електричну потужність і створюють гул, який буде постійно викликати дискомфорт у мешканців будинку
  6. Енергетика повітря
    Погіршення енергетики припливного повітря через велику кількість з’єднувальних елементів та довжину лінії повітропроводу

Цей вид вентиляції можна вважати хорошим варіантом лише в тому випадку, якщо ви ЗАВЧАСНО врахували можливості його реалізації.


Децентралізована вентиляція (провітрювання)

Цей тип вентиляції з’явився завдяки відсутності комплексності в теплоізоляційних роботах.

При заміні вікон і утепленні фасаду створюється герметичне приміщення, за рахунок чого повітря не може виконати самовідновлення (інфільтрацію). З цієї причини відбувається його застій, в ньому накопичуються волога, бактерії, формальдегідні випаровування.

Для уникнення накопичення шкідливих речовин у повітрі необхідно правильно провітрювати кожну кімнату.

Провітрювання може виконуватися декількома способами:

  1. За допомогою відкривання вікон, яке призводить до колосальних тепловтрат в холодний період.
  2. За рахунок вмонтованого провітрювача, який забезпечує цілодобову заміну повітря, при цьому без відчутних втрат тепла.

Якщо на етапі виконання ремонту при заміні вікон і утепленні стін ви не подбали про організацію централізованої вентиляції, дана система провітрювання допоможе вирішити проблему застою повітряних мас і буде самостійно замінювати перероблене повітря свіжим вуличним, не псуючи готового ремонту.

Для більш детального знайомства з конструкцією і пристроєм рекуператорів радимо прочитати цю статтю (вся правда про …).

До основних переваг провітрювання належать:

  1. Доступність обладнання
  2. Можливість провести монтаж у кімнатах із готовим ремонтом
  3. Можливість провітрити необхідне приміщення
  4. Легкість у технічному обслуговуванні
  5. Правильно підібраний рекуператор не створюватиме дискомфорту, оскільки працює абсолютно безшумно.

До мінусів можна віднести обмеження в продуктивності для роботи в режимі енергоефективності. В такому випадку ви повинні визначитися, що для вас важливіше: тепло в кімнаті або велика кількість свіжого повітря і високий рівень шуму, який не дасть навіть нормально спілкуватися.

Для стаціонарного рекуператора діаметром 150 мм гранична енергоефективна продуктивність становить 27м3. Коли вона піднімається вище зазначеного рівня, теплообмінник втрачає здатність знімати достатню кількість тепла.

Одна з найбільш поширених помилок полягає в тому, що низька температура багатьом здається показником свіжості повітря в приміщенні. Однак не варто плутати провітрювання кімнати з її охолодженням.

Ґрунтуючись на власному досвіді, можемо з упевненістю заявити, що 95% наших клієнтів не замислювалися про можливі наслідки, які з’явилися в майбутньому через нехтування правилами провітрювання.

Можливо й ви шукаєте вирішення проблем, пов’язаних із появою грибка на стінах, конденсату на вікнах, неприємним запахом і відчуттям вогкості в будинку.

Ми докладаємо багато зусиль для того, щоб донести правильну інформацію до кожного, хто зіткнувся з уже типовими проблемами, що мають спільний корінь – недотримання комплексності в підвищенні енергоефективності свого будинку.

Наша компанія спеціалізується на виробництві та монтажі побутових рекуператорів SmartStraem, які створюють правильний мікроклімат у кімнаті, оновлюють повітря та повертають максимально можливу кількість тепла.

Більше корисної інформації ви можете дізнатися в інших статтях, які розкривають типові проблеми мікроклімату в приміщеннях різного призначення.