Як позбутися цвілі

Ця стаття буде корисна тим, хто зіткнувся з проблемою утворення цвілі на поверхнях. Ми поділимося інформацією, зібраною протягом кількох років нашої діяльності, а також в процесі спілкування з людьми, які також боролися з грибком, і їм вдалося його позбутися. Далі ми розкриємо наступні питання:

1. Причини утворення грибка в квартирі
2. Вплив цвілі на стінах на здоров’я та особисті речі
3. Як позбутися цвілі раз і назавжди

Звідки береться грибок на стінах?

Головна причина утворення грибкових колоній в будинку – це накопичення вологи внаслідок порушення повітряного обміну. Зазвичай грибок на стінах проявляється в період від 1 до 3 років після заміни дерев’яних рам на теплозберігальні склопакети. Через свою високу герметичність склопакети перешкоджають процесу природної вентиляції – інфільтрації. *


Інфільтрація – надходження до приміщення зовнішнього повітря через щілини в дерев’яних вікнах і дверях під впливом центрального витяжного каналу, який всмоктує повітря з кімнати, а та в свою чергу – зі щілин, чим і компенсується різниця в створюваному тиску. Це забезпечує природний обмін повітря в приміщенні.


Доосновних умов розвитку цвілі належать:

  • накопичення вологи в повітрі (>75%);
  • використання схильних до накопичення вологи оздоблювальних матеріалів на гіпсовій основі;
  • порушення гідроізоляції стін, стелі, фундаменту;
  • перепланування кімнат без урахування вентиляції.

Чим небезпечний грибок у квартирі?

Наявність грибка в житловому приміщенні чинить украй негативний вплив на організм і здоров’я мешканців. Як відомо, гриби розмножуються шляхом спороутворення, тобто шляхом викиду спор до навколишнього середовища. Ці мікроскопічні частинки можуть тисячами парити в кімнаті, маючи всі шанси потрапити до організму та викликати різноманітні хвороби дихальних шляхів (риніт, фарингіт, астму, алергію).

Також при постійному та тісному контакті з грибком спостерігається ослаблення імунітету. Якщо говорити про особисті речі, то вони будуть мати постійний запах вогкості, через що швидко втратять первісний зовнішній вигляд і міцність, а з часом і зовсім згниють. Це стосується не лише текстильних матеріалів, але також деревини та пластика.

Боротьба з цвіллю. Як позбутися грибка на стінах?

Усунення цвілі – досить тривалий процес. У першу чергу, потрібно виключити найбільш складну та серйозну причину утворення грибка – порушення гідроізоляції. Вирішення цього питання вимагає великих грошових вкладень, і не завжди є бажання руйнувати внутрішнє оздоблення. З радістю повідомляємо, що в нашій практиці таких об’єктів були одиниці.

Після проведення огляду на видимі тріщини, якщо таких не виявлено, слід розпочати наступний етап роботи – усунення грибка хімічними засобами. Найбільш доступним і популярним серед них є хлорка, а також аналогічні спеціальні спреї. Не забувайте, що йдеться про токсичні речовини та бажано, щоб на час проведення цих процедур у приміщенні не було людей і тварин. Щоб ніхто не отримав отруєння, заздалегідь подбайте про безпеку своїх близьких.

І наостанок, щоб запобігти подальшому розвитку грибка, радимо налагодити провітрювання приміщення. Найпростіший спосіб – це повністю відкривати вікна на 15 хв. кожні чотири години. Але в цього методу є багато мінусів, докладніше про які ви можете прочитати в нашій статті, присвяченій правильному провітрюванню приміщень.

Ми знаємо, як допомогти вам у боротьбі з грибком і забезпечити всі умови для його зникнення раз і назавжди.

Наша компанія спеціалізується на виробництві та монтажі побутових систем енергоефективного провітрювання. Завдяки нашому обладнанню більше тисячі сімей вже позбулися грибка та живуть із упевненістю, що більше з цією проблемою вони не зіткнуться.

Наша стаття лише частково розкриває тему порушення повітряного обміну в будинку. Усунення грибка – це лише одна частина з цілого ряду корисних функцій рекуператорів СмартСтрім.